Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Website of webwinkel

Als je gaat beginnen met ondernemen, dan is het verstandig om ook een goede website te (laten) bouwen. Een website is jouw visitekaartje en zo kunnen potentiële klanten jou vinden op internet.

Zelf bouwen of laten bouwen?

Er zijn veel bedrijven die websites voor je kunnen bouwen. Bedenk eerst goed waar jij je website voor nodig gaat hebben en welke functionaliteiten je zou willen gebruiken. Zelf een website bouwen kost tijd en laten bouwen kost geld. Maak zelf die overweging.

Zelf website bouwen

Gelukkig hoef je tegenwoordig geen verstand meer te hebben van programmeren om zelf een makkelijke website te bouwen. Er zijn een hoop aanbieders, waar je een website kunt bouwen via een WYSIWYG-tool (What You See Is What You Get: je bouwt je website net alsof je een powerpointpresentatie maakt. Hoe je website eruitziet op jouw scherm, zo ziet hij er ook op het internet uit).

Aanbieders waar wij ervaring mee hebben zijn o.a.:

  • One.com (zeer gebruiksvriendelijk en veel templates)
  • Mijndomein.nl (iets minder mogelijkheden, wel gebruiksvriendelijk)
  • Wordpress (heb je iets meer kennis voor nodig, wel veel template en pluggin's waardoor je meer mogelijkheden hebt)

Website laten bouwen

Een simpele website laten bouwen in Wordpress kost je toch al snel tussen de € 500 en € 1500,-. Wil je bijzondere functionaliteiten op je website, dan zal het al snel duurder worden.

Het voordeel van het laten bouwen van een website is dat als er iets niet werkt, dat je de telefoon kunt oppakken om het te laten oplossen.

Webwinkel starten

Het beginnen van een online webwinkel is tegenwoordig niet zo gek meer. De kans is zelf groter dat je begint met een webwinkel dan met een fysieke winkel. Toch zijn er wel een aantal extra zaken die je moet regelen als je een webwinkel begint.

Duidelijke informatie

Als iemand jouw website bezoekt moet het voor die persoon duidelijk zijn wie jij bent. De identiteit van je bedrijf moet vermeld worden door je adresgegevens, KvK-nummer en btw-nummer.

Verder moet je de klanten informeren over prijzen, kenmerken van je product, betaalmogelijkheden en levering.

Controleer via de checklist van Autoriteit Consument & Markt of je aan alle eisen voldoet.

Verkoop op afstand

Verder moet je rekening houden met verkoop op afstand. Hier gelden namelijk weer andere regels voor dan verkoop in de winkel. Denk bijvoorbeeld aan 14 dagen bedenktijd. Houd er ook rekening mee dat je toestemming vraagt als je cookies gebruikt.

Veiligheid voor je klanten

Als je een webwinkel begint, dan moet je zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Je bent verplicht om op de website een privacyverklaring te plaatsen en je aan te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook het betalen moet veilig verlopen voor de klant. De Nederlandse Bank zet zich in om dit zo vlekkeloos mogelijk te laten gebeuren. Voor alle betalingen binnen Europa dien je te voldoen aan de regels van SEPA en gebruik je een IBAN.

Reclame maken via e-mail

Wil je adverteren via de mail of social media, check dan of je voldoet aan de regels van het Stichting Reclame Code.