Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Studeren en ondernemen

Studeren en ondernemen tegelijk is een zware klus. Op het moment dat jouw bedrijf begint te lopen, moet je hier veel tijd in steken. Dit betekent dat je veel minder tijd over hebt voor je studie. Zeker tijdens de drukkere studieperiode kan dit voor problemen zorgen. Als jij bijvoorbeeld je scriptie aan het schrijven bent en tegelijk heel veel tijd in je bedrijf moet steken, kan het zomaar zijn dat je hierdoor studievertraging oploopt. Je leest hieronder waar je op moet letten als je begint met ondernemen tijdens je studie. Met deze tips kun je studeren en ondernemen zo goed mogelijk combineren!

Planning

Plannen is een van de belangrijkste dingen als je een studie wil combineren met ondernemen. Als je geen goede planning hebt, dan ben je sneller geneigd om je onderneming voor te laten gaan. Dit is zonde en kan voor studievertraging zorgen. Zorg er dus voor dat je van tevoren afspraken maakt met jezelf over hoe je de week het beste kunt inplannen en hoeveel uren je in je studie en onderneming steekt.

Deeltijd of avondschool

Niet elke studie kan in deeltijd of in avonduren gevolgd worden, maar als dit wel mogelijk is kan het een goede keuze zijn. Vaak is een deeltijdopleiding of de avondschool beter te combineren met een eigen onderneming. Je hebt dan minder dagen dat je naar je studie moet of alleen 's avonds. Op deze manier kun je een aantal vaste dagen of altijd overdag bezig zijn met je onderneming.

Vrijstellingen

Jouw onderwijsinstelling heeft er baat bij als jij afstudeert en niet voortijdig stopt met de opleiding. Dat is namelijk superzonde van alle moeite die er in jou is gestoken én de moeite die jij er zelf in hebt gestopt. Veel onderwijsinstellingen bieden daarom mogelijkheden om vrijstellingen te krijgen of om af te wijken van het reguliere programma. Ook is het soms mogelijk om bij je eigen bedrijf stage te lopen. Dit verschilt natuurlijk per onderwijsinstelling en per opleiding, maar het is dus zeker de moeite waard om even na te vragen wat de mogelijkheden zijn!

Studiefinanciering oude stelsel

Hoe zit het met je studiefinanciering als je besluit om te gaan ondernemen tijdens je studie? Dit verschilt of je in het nieuwe of het oude stelsel zit. Het zit namelijk zo: in het oude stelsel krijg je van de overheid de studiefinanciering mits je minder dan €13.856,11 per jaar verdient. Als je meer dan dat bedrag verdient in een jaar, moet je jouw studiefinanciering en je studentenreisproduct stopzetten en het te veel ontvangen bedrag terugbetalen.

Studiefinanciering nieuwe stelsel

Als je in het nieuwe stelsel valt, dan krijg je helaas geen basisbeurs meer en moet je al je studiefinanciering lenen. Het voordeel is dat je daardoor zoveel mag verdienen als je zelf wilt.

Ondernemen als minderjarige

Ben je nog geen 18 jaar, maar kan je niet wachten om te beginnen met ondernemen? Vraag dan toestemming aan je wettelijke vertegenwoordigers (vaak zijn dit je ouders of voogd). Als je een handeling als ondernemer doet zonder toestemming, dan is deze niet geldig. Dit geldt ook voor het inschrijven bij de KvK.

Indien je nog onder de 18 jaar bent, ontvangen je ouders kinderbijslag. Op het moment dat jij meer dan €1.266 per kwartaal verdient, vervalt de bijslag. Praat hier dus met je ouders over!