Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Studeren en ondernemen

Ondernemen en studeren tegelijk is een zware klus. Op het moment dat jouw bedrijf begint te lopen zal je hier veel tijd in moeten steken. Dit zal betekenen dat je veel minder tijd over gaat hebben voor je school. Als jij bijvoorbeeld een scriptie moet schrijven terwijl je ook klanten binnen moet halen, zal het maar zo kunnen dat je hierdoor vertraging oploopt. Er zijn een aantal dingen die jou kunnen helpen om het zo goed mogelijk te combineren.

Planning

Plannen is een van de belangrijkste dingen om ervoor te zorgen dat je school kan combineren met je onderneming. Als je dit niet doet, dan zal je heel snel je onderneming voor laten gaan en zo studievertraging oplopen. Zorg er dus voor dat je van tevoren afspraken maakt met jezelf over hoe je de week het beste kunt inplannen.

Deeltijd of avondschool

Deze oplossing is niet voor elke opleiding mogelijk. Indien dit wel mogelijk is, kan dit een goeie keuze zijn. Vaak is een deeltijdopleiding of de avondschool beter te combineren met werk. Je kunt zo overdag met je bedrijf bezig zijn en in de avond aan school.

Vrijstellingen

De school heeft er ook baat bij als jij afstudeert en niet stopt na 3 jaar. Dat zou natuurlijk onwijs zonde zijn van de moeite die er in jou is gestopt. Daarom bieden veel scholen mogelijkheden aan waarin je vrijstellingen kunt krijgen van onderwijs, tentamens en bindend studieadvies. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om stage te lopen bij je eigen bedrijf! Dit verschilt per school en daarom is het verstandig om na te vragen welke opties jouw school te bieden heeft!

Studiefinanciering oude stelsel

Hoe zit het met je studiefinanciering als je besluit om te gaan ondernemen tijdens je studie? Dit verschilt of je in het nieuwe of het oude stelsel zit. Het zit namelijk zo: in het oude stelsel krijg je van de overheid de studiefinanciering mits je minder dan €13.856,11 per jaar verdient. Als je meer dan dat verdient in een jaar moet je jouw studiefinanciering en je studentenreisproduct stopzetten en het te veel ontvangen bedrag terugbetalen.

Studiefinanciering nieuwe stelsel

Als je in het nieuwe stelsel valt, dan krijg je helaas geen basisbeurs meer en moet je al je studiefinanciering lenen. Het voordeel is dat je daardoor zoveel mag verdienen als je zelf wilt.

Ondernemen als minderjarige

Ben je nog geen achttien, maar kan je niet wachten om te beginnen met ondernemen? Vraag dan toestemming aan je wettelijke vertegenwoordigers (vaak zijn dit je ouders of voogd). Als je een handeling als ondernemer doet zonder toestemming, dan is deze niet geldig. Dit geldt ook voor het inschrijven bij de KvK.

Indien je nog onder de 18 jaar bent, ontvangen je ouders kinderbijslag. Op het moment dat jij meer dan €1.266 per kwartaal verdient, vervalt de bijslag voor deze maand. Praat met je ouders hierover!