Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Ondernemingsplan maken

Kan je zomaar beginnen met ondernemen of moet je daarvoor allerlei plannen schrijven? Een ondernemingsplan, ook wel businessplan, is wel handig om alles overzichtelijk voor jezelf te maken. Je brengt bijvoorbeeld in kaart wie je concurrenten zijn, wat jouw kansen en bedreigingen zijn en wie jouw doelgroep is.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is niet verplicht. Maar als je financiële steun, dan is een ondernemingsplan wel handig. Investeerders kunnen dan kijken of jouw ideeën haalbaar zijn. Door het maken van een ondernemingsplan kan je ook kijken naar nieuwe ideeën of kan je je idee aanpassen zodat het beter wordt.

Een ondernemingsplan beschrijft in elk geval het doel van de onderneming, het probleem en de oplossing. In de ondernemingsplan staat:

  1. De introductie

In de introductie moet je je lezers nieuwsgierig maken zodat ze verder gaan lezen. Je beschrijft kort wat voor bedrijf je wil starten en hoe je dat gaat aanpakken. Dit hoofdstuk wordt altijd als laatst geschreven. 

  1. Jij als ondernemer

In dit hoofdstuk gaat het over jou als ondernemer. Wie is de persoon achter het bedrijf? Je vermeldt hier jouw opleidingen, werkervaringen, sterke en zwakke punten, motieven en ambities. Wat wil jij bereiken met dit bedrijf?

  1. De onderneming

In dit hoofdstuk beschrijf je precies wat je wil gaan doen, hoe je dit gaat aanpakken en wie jouw doelgroep is. Geef duidelijk aan welke wensen en behoeften jij vervult met jouw product en/of dienst. Vermeld ook welke rechtsvorm je kiest en waar je met je bedrijf wil zitten. Hoe concreter, hoe beter!

  1. De markt en branche

Voer een marktonderzoek uit. Op deze manier weet je wie je concurrenten zijn, hoe groot de markt is, wat jouw kansen zijn op de markt en wie de doelgroep is. Welke kenmerken en behoeften heeft de doelgroep? Breng ook in kaart wat de laatste trends en ontwikkelingen zijn. Beschrijf ook welke marketingmix je gaat gebruiken. Hoe wil jij je klanten gaan bereiken?

  1. Verzekeringen en vergunningen

Als je een bedrijf start, dan heb je een paar verzekeringen nodig. Bijvoorbeeld verzekeringen voor je personeel en voor je bedrijf. Je moet risico’s af kunnen dekken. Vermeld ook de algemene voorwaarden in dit hoofdstuk.

  1. Financiën

In dit hoofdstuk breng je de kosten in kaart. Je beschrijft wat de verwachte opbrengst zal zijn. Het is ook handig om alvast verder te denken. Geef dus ook een prognose van de komende paar jaar. Als je geld vraagt van investeerders, dan kan je ook berekenen wanneer je de investering hebt terugverdiend en winst maakt.