Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Zzp’er worden? Dit komt erbij kijken!

06/22/2020 - 11:43
eigen onderneming zzp

Is jouw grote droom om een bedrijfje op te starten als zzp’er? Supergoed! Maar er zijn nog wel belangrijke dingen waar je van tevoren aan moet denken. Lees hier wat erbij komt kijken als je zzp’er wordt! 

Voorbereiding

Je kunt meteen in het diepe springen, maar dit vergroot de kans op verdrinken. Daarom zijn de voorbereidingen onwijs belangrijk. En daarnaast, een goed begin is het halve werk! Lees je goed in en oriënteer je online. Het is verstandig om van tevoren een ondernemingsplan of businessplan te maken. Hierin zet je al jouw plannen op papier en kun je problemen voorkomen. Zoals bijvoorbeeld of je wel genoeg binnenhaalt om de kosten te kunnen dekken. Bedenk of jouw plannen realistisch zijn en vraag dit ook eens aan een ander. Misschien is het krijgen van kritiek niet leuk en misschien zelfs demotiverend, maar het opent wel jouw ogen en helpt je uiteindelijk verder!

KVK

Klaar met de voorbereidingen? Snel inschrijven bij de Kamer van Koophandel dan! Bij jouw inschrijving vermeld je natuurlijk de bedrijfsnaam, maar ook de activiteiten die je doet als zzp’er. Daarnaast moet je aangeven in welke rechtsvorm je start. Bijvoorbeeld een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv). Zoek goed uit wat bij jou past, want dit heeft ook gevolgen voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Is de inschrijving helemaal rond? Dan kun je beginnen met opdrachten binnenslepen!

Administratie

Niet de leukste klus, maar helaas hoort het er wel bij. Jouw administratie goed op orde houden is verplicht. Het is van belang om een overzicht te houden over de zakelijke inkomsten en uitgaven. Dit geeft meteen een inzicht in hoe je ervoor staat en of je het goed doet! Heb je er echt geen zin in, geen tijd voor of ben je er gewoon superslecht in? Je kunt er ook voor kiezen om de administratie uit handen te geven aan een boekhouder. Zo houd jij meer tijd over voor de leuke dingen!

Pensioen

Als je in loondienst bent wordt je pensioen vaak door de werkgever geregeld. Je hoeft hier zelf (bijna) niet naar om te kijken. Als zzp’er is een pensioen opbouwen niet vanzelfsprekend, maar je wil straks natuurlijk niet leven van alleen een AOW. Het is dus belangrijk om snel je pensioen te regelen. Je kunt jouw zzp pensioen berekenen om erachter te komen hoeveel je maandelijks op kunt bouwen.

En tot slot: vergeet niet te genieten! Er komt een tijd aan waarin je ontzettend veel nieuwe, toffe ervaringen opdoet en dat is iets waar je de rest van je leven mee kunt doen!

Lees ook

zonnepanelen
04/21/2023 - 16:39

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Niet alleen in de politiek, maar ook aan de keukentafel is het milieu en klimaat een groter thema dan tien jaar geleden.

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!