Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Zo vraag je een hypotheek aan als zzp’er

11/27/2019 - 10:58

Als studentondernemer is er een grote kans dat je na je studie blijft ondernemen. Zeker als het goed gaat met jouw zelfstandige onderneming! Na verloop van tijd wil je dan misschien ook een hypotheek aanvragen. Veel zzp’ers hebben hier vragen over, omdat het net even anders werkt dan wanneer je in loondienst bent. Wij zochten daarom voor je uit hoe je een hypotheek kunt aanvragen als zzp’er!

1. Inkomen

Als je een hypotheek aan wilt vragen, wil de bank natuurlijk weten hoe je er financieel voor staat. Het belangrijkste gegeven is jouw inkomen. Als zelfstandige ondernemer is dit de fiscale winst (ook wel bedrijfsresultaat) van jouw onderneming. De fiscale winst is de winst die je bij de Belastingdienst opgeeft tijdens de belastingaangifte. Als het goed is staat dit bedrag ook al netjes op papier in de winst- en verliesrekening.

2. Solvabiliteit

De bank wil ook weten of jouw inkomen bestendig is.  Daarom kijken ze ook naar de solvabiliteit en liquiditeit van jouw onderneming. De solvabiliteit is de verhouding tussen je eigen vermogen en balanstotaal. Het is belangrijk dat je genoeg eigen vermogen hebt, zodat de bank weet dat je een financiële buffer hebt als je wat minder opdrachten krijgt. De solvabiliteit bereken je door jouw eigen vermogen te delen door het balanstotaal. Het getal dat hier uitkomt wordt de solvabiliteitsratio genoemd. Dit getal moet bij de meeste hypotheekverstrekkers minimaal tussen de 0,20 en 0,25 zijn.

3. Liquiditeit

De liquiditeit is de verhouding tussen de vlottende activa (geld dat op korte termijn binnenkomt) en kortlopende schulden (geld dat je op kortlopende termijn moet betalen). Je berekent de liquiditeit door de vlottende activa te delen door de kortlopende schulden. Hier komt de liquiditeitsratio uit. De liquiditeitsratio moet minimaal 1,0 zijn. Er moet op korte termijn dus meer geld binnenkomen dan uitgaan. Klinkt logisch, toch?

4. Hypotheekvertrekker

Als je alle belangrijke cijfers bij elkaar hebt gezocht, is het tijd om een hypotheekverstrekker te zoeken. Verschillende banken hebben een hypotheek voor zzp'er. Het is belangrijk om goed uit te zoeken welke aanbieder het gunstigst voor jou is. Zo kun je bij sommige hypotheekverstrekkers pas terecht als je meer dan 3 jaar onderneemt. Bij andere aanbieders kun je al een hypotheek aanvragen als je 12 maanden zzp’er bent. Het loont dus om dit even goed uit te zoeken. Als je weet bij welke hypotheekverstrekker je geaccepteerd wordt als zzp’er, komt het spannendste gedeelte. Huizen bezichtigen en een bod doen!

5. Hypotheekaanvraag

Als het bod geaccepteerd is, wordt het tijd om de hypotheekaanvraag te doen. Bij de hypotheekaanvraag moet je een heleboel documenten aanleveren. Dit zijn documenten over jouw inkomen, identiteit en het nieuwe huis. Welke documenten dit precies zijn kan de hypotheekverstrekker jou vertellen. Is alles in orde en is de hypotheek rond? Gefeliciteerd, dan ben je nu een zzp’er én huiseigenaar!

 

Lees ook

10/26/2020 - 09:37

Ben je toe aan een studie waar je veel kan leren en zo meer uit jouw onderneming kan halen? Ik vertel je hoe je een studie kunt combineren met jouw onderneming.

eigen onderneming starten
08/26/2020 - 16:10

Is het al jaren een droom om ondernemer te worden of heb je net een supergoed idee bedacht? Dit is hét moment om te starten. Voordat je kunt starten met ondernemen moet je aan een aantal belangrijke dingen denken.