Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Zakelijk zonnepanelen: dit moet je weten

04/21/2023 - 16:39
zonnepanelen

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Niet alleen in de politiek, maar ook aan de keukentafel is het milieu en klimaat een groter thema dan tien jaar geleden. Om ondernemers te stimuleren in de verduurzaming van hun bedrijf, heeft de overheid actief ingezet op en geïnvesteerd in regelingen en subsidies. Toch blijft het niet goedkoop om zonnepanelen te laten plaatsen als ondernemer. Het is daarom belangrijk je goed in te lezen in de mogelijkheden. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het zakelijk aanschaffen van je zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen zakelijk aanschaffen?

Duurzame energieopwekking is niet alleen goed voor het klimaat en het milieu. Ook je bedrijfsportemonnee doe je een dienst door te investeren in zonnepanelen. Als je een bedrijfspand in bezit hebt, kan je met de juiste apparatuur je energie namelijk een tijdje lang bewaren. Hierdoor nemen je maandelijkse energiekosten drastisch af - je wekt deze namelijk zelf op! Ondernemers worden door de overheid gestimuleerd om over te stappen op zonnepanelen. Door gebruik te maken van de regelingen en/of subsidies, hoef je maar een kleine bijdrage te doen aan de plaatsing.

De juiste subsidie vinden

De verschillende regelingen kunnen lastig te navigeren zijn als ondernemer. Je moet natuurlijk voldoen aan bepaalde eisen om in aanmerking te komen voor diverse subsidies. De Energie Investeringsaftrek staat toe dat je als ondernemer tot aan 45,5% van de investering van de fiscale winst mag aftrekken. De investering moet hierbij dan wel minstens €2.500,- zijn. Ook moet het materiaal in een speciale tabel van de Belastingdienst terug te vinden zijn. De Milieu Investerings- Aftrek kan je gebruiken om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hierbij kan je tot maximaal 36% van het bedrag afschrijven van de fiscale winst.

Zonnepanelen voor privé

Wil je de monteur niet op je zakelijke adres, maar je privéadres laten langskomen? Er zijn natuurlijk genoeg ondernemers die vanuit huis werken. Zzp'ers bezitten doorgaans geen bedrijfspand en doen hun werk vanaf de keukentafel. Hierbij wordt de zakelijke investering wat moeilijker gemaakt. Wanneer je werkt vanuit een woning met een werkkamer, geldt een duurzame investering niet als een zakelijke voor de belastingdienst. Dit komt doordat het pand in principe een privémiddel is.
Mocht je je werkzaamheden verrichten vanuit een omgebouwde garage, kantoor in de tuin of blokhut, dan kan het wel zijn dat je in aanmerking komt voor de zakelijke investering. Dit verschilt echter wel per geval en woonsituatie.

Particuliere investering

Maak je de investering volledig als particulier? Dan kan je de btw terugvragen. Als eigenaar van zonnepanelen word je namelijk automatisch ondernemer - sinds je immers energie aan het net levert! De btw hoef je niet af te dragen, sinds het enkel om een klein bedrag gaat en je dus valt onder de Kleine Ondernemersregeling. Let er trouwens wel op dat je deze btw terugvraagt binnen 6 maanden na het aflopen van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn geplaatst. Voor een zakelijke aanschaf moet er wel btw worden afgedragen.

Ben je hier zo enthousiast van geworden dat je wel zelf aan de slag zou willen gaan als zonnepanelen monteur of leerling zonnepanelen monteur? Check dan de vacatures.

Lees ook

zonnepanelen
04/21/2023 - 16:39

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Niet alleen in de politiek, maar ook aan de keukentafel is het milieu en klimaat een groter thema dan tien jaar geleden.

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!