Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Studeren, ondernemen en lenen. Hoe gaat dit samen?

05/13/2020 - 14:34
lening afsluiten

Je bent nog bezig of net klaar met je studie en kan niet wachten om je eigen onderneming te starten. In je studententijd heb je een behoorlijke studieschuld opgebouwd en dit heeft nu gevolgen voor andere leningen. Maar in hoeverre gaat dit een hindernis zijn voor jouw nieuwe onderneming?

Studieschuld

Voordat je naar leningen gaat kijken, is het belangrijk om precies te weten hoe jouw studieschuld in elkaar steekt. Wat is de hoogte van je studieschuld en onder welke terugbetalingsregeling val je? Er zijn namelijk twee regelingen: de regeling als je voor 2015 bent begonnen met lenen en de regeling als je na 2015 bent begonnen met lenen. Ben je voor 2015 begonnen met lenen dan heb je namelijk 15 jaar om je studieschuld terug te betalen en als je na 2015 bent begonnen heb je hier 35 jaar voor. Dit maakt dus zeker verschil voor het uiteindelijke bedrag dat je maandelijks moet terugbetalen aan je studieschuld.

Lenen

Lenen met een studieschuld is zeker mogelijk. De studieschuld die je hebt opgebouwd tijdens het studeren weegt volgens het BKR minder zwaar dan een normale schuld. Daarom wordt deze ook niet geregistreerd bij het BKR.

Als je een lening wilt afsluiten, dan wordt er gekeken of deze op een verantwoorde manier verstrekt kan worden. Dit wordt berekend aan de hand van je inkomsten en uitgaven. Onder uitgaven vallen je woonlasten en andere lopende verplichtingen. Hier valt je studieschuld dus ook onder. Afhankelijk van je terugbetalingsregeling, neemt de geldverstrekker een bepaald percentage van je studieschuld als maandelijkse last. Dit bedrag is dan van invloed op het maximale leenbedrag. Val je onder de regeling van voor 2015 dan is dit 0,75% en als je valt onder de regeling van na 2015 dan is dit 0,45%.

Voorbeeld:

Je bent gaan lenen in 2016 en valt dus onder de nieuwe regeling. Je studieschuld bedraagt 38.000 euro en je mag deze binnen 35 jaar terugbetalen. Je maandelijkse last wordt dan vastgesteld op (€38.000 x 0,045% / 12=) €142,50 per maand.

Eigen onderneming

Voor je eigen onderneming kan het dus geen kwaad als je al een studieschuld hebt opgebouwd. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je uiteindelijke studieschuld wel van invloed is op het bedrag dat je mag lenen. Voordat je een lening afsluit, is het ook belangrijk om je bedrijfsplan helemaal op orde te hebben. Heb je je algemene voorwaarden en verzekeringen geregeld, heb je je financieringsplan helemaal concreet en voldoe je aan alle wettelijke eisen? Er komt namelijk veel meer kijken bij het leven van een zzp’er dan je denkt. Wil jij een kijkje in het leven van studentondernemers? Lees dan ook het interview met Eva en Jon-Joost!

Lees ook

zonnepanelen
04/21/2023 - 16:39

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Niet alleen in de politiek, maar ook aan de keukentafel is het milieu en klimaat een groter thema dan tien jaar geleden.

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!