Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Stappenplan: starten met ondernemen

08/26/2020 - 16:10
eigen onderneming starten

Is het al jaren een droom om ondernemer te worden of heb je net een supergoed idee bedacht? Dit is hét moment om te starten. Voordat je kunt starten met ondernemen moet je aan een aantal belangrijke dingen denken. Ik heb voor jou een stappenplan gemaakt, zodat je gelijk kunt beginnen! 

Stap 1: oriënteren en ontdekken

Het allerbelangrijkste is dat je gaat doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarom is het slim om je eerst eens goed te oriënteren op wat er allemaal bestaat, mogelijk is en waar jouw talenten liggen. Als je eenmaal weet welke richting je op wil gaan, dan is het verstandig om alvast de markt te verkennen. Wat wordt er aangeboden in jouw richting en kun je al mogelijke concurrenten herkennen? Na het doen van een uitgebreid marktonderzoek, kun je jouw strategie bepalen. Hoe ga je de concurrenten verslaan? 

Stap 2: financieel plan

Nu jij precies weet wat je wil gaan doen, is het tijd om een financieel plan te maken. Neem hier goed de tijd voor, want dit is erg belangrijk. Breng in kaart hoeveel geld je denkt nodig te hebben en waar je dat vandaan gaat toveren. Het is helemaal niet gek als je misschien wat geld moet lenen om te kunnen starten. Je kunt het beste een lening online vergelijken om erachter te komen waar jij het voordeligst kunt lenen. Door een financieel plan te maken kun je inschatten wat de kansen van jouw onderneming zijn en of het rendabel is.

Stap 3: bedrijfsnaam en domeinnaam

Ook jij mag een originele naam bedenken voor jouw onderneming. Je kunt een naam baseren op jouw product of dienst, maar je kunt ook iets bedenken met jouw eigen naam. Denk wel goed na over de bedrijfsnaam, want dit kun je niet gemakkelijk veranderen. Als je een naam hebt gekozen is het slim om te controleren of deze niet al bestaat. Dat kun je doen bij de Kamer van Koophandel. Een bedrijfsnaam hangt vaak samen met een domeinnaam. Wel zo leuk als deze hetzelfde zijn, toch? Dus voordat je een definitief besluit neemt, check dan eerst even of de domeinnaam nog beschikbaar is. Zo ja: gelijk reserveren!

Stap 4: ondernemingsplan en KvK

Na de leuke dingen, is het tijd voor de serieuze zaken. Denk aan het regelen van verzekeringen en vergunningen, een rechtsvorm kiezen, etc. Je kunt het beste ook nog een ondernemingsplan maken om alles voor jezelf overzichtelijk te maken. Hierna kun je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. En dan ben je officieel ondernemer, yeah!

Stap 5: netwerken

Netwerken is een belangrijk onderdeel van het hebben van een onderneming. Zonder klanten namelijk geen geld en zonder geld werkt het niet. Start dus op tijd met het connecten met de juiste mensen op onder andere LinkedIn. Check ook even of ze in de gemeente waar jij woont wel eens een ondernemersontbijt organiseert. Daar ontmoet je allerlei ondernemers uit jouw woonplaats en hier kun je jouw bedrijf, product of dienst pitchen. Misschien sleep je er nog een samenwerking uit, dus dit is zeker een aanrader!

Lees ook

zonnepanelen
04/21/2023 - 16:39

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Niet alleen in de politiek, maar ook aan de keukentafel is het milieu en klimaat een groter thema dan tien jaar geleden.

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!