Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Ondernemen tijdens je studie

04/03/2018 - 09:11

Steeds meer studenten besluiten naast hun opleiding een eigen onderneming te starten. Met veel ambitie, hard werken en natuurlijk een goed idee kan dit vele deuren openen voor studenten. Als je in de toekomst alsnog een baan wilt bij een werkgever zal zo’n initiatief tijdens je studententijd zeker niet slecht staan op je cv. Maar als jouw onderneming érg goed loopt, heb je voor jezelf misschien wel zo’n mooi inkomen gecreëerd dat je niet eens een werkgever nodig hebt!

Wees kritisch

Studentenondernemingen beginnen meestal vanuit een idee die ontstaan is uit een passie of interesse. Er is natuurlijk niks mooiers dan werken voor een zaak waar je achter staat, maar probeer jezelf niet te verliezen in je enthousiasme. Afhankelijk van wat jouw onderneming precies inhoudt, zijn er wel een hoop vragen die je jezelf moet stellen vóórdat je begint. Voorbeelden van zulke vragen zijn:

Heb ik de tijd voor een onderneming naast mijn studie?

Kan ik het in mijn eentje doen? Zo nee, wie vraag ik om hulp? Is er vraag naar mijn product of dienst Wie is mijn doelgroep? Heb ik concurrenten? Wie zijn dat? Hoe ben ik hun voor? Heb ik genoeg (financiële) middelen om deze onderneming te starten? Zo nee, hoe kom ik daar aan? Ga ik geld lenen tijdens mijn studie? Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn onderneming een succes wordt? En wat als dat niet lukt? Wat wil ik precies bereiken met deze onderneming?

Wil jij overigens alleen maar ondernemen voor het ‘geld’? Dan is het misschien verstandig om je hele plan nog een keertje te overwegen. Een onderneming is een erg onzekere investering, zeker in het begin, en er is een kans dat jouw idee, maakt niet uit hoe sterk of origineel, geen succes wordt.

Vraag om kritiek en tips

Of jij je onderneming nou gezamenlijk of in je eentje ontwikkeld, het is belangrijk om de meningen van anderen te vragen. Ze hoeven niet perse een deel uit te maken van jouw onderneming, maar zo krijg je tenminste een andere blik op de hele situatie. Je vrienden, familie of klasgenoten zien mogelijk problemen of kansen die jij over het hoofd hebt gezien.

Werkruimte

De meeste studenen beginnen hun onderneming vanaf hun studentenkamer of flexplekken. Maar het kan ook zo zijn dat je meteen een kantoor nodig hebt. Dan kun je natuurlijk een kantoor huren in een mega chique gebouw, maar je kunt ook flexibele kantoorruimte huren.

Veel antikraak partijen bieden ook uitkomst voor iedereen die een ruimte nodig heeft waarin gewerkt wordt of een hobby wordt uitgeoefend. De mogelijkheden zijn zeer uiteenlopend: een kantoorruimte voor een accountant of een startend IT-bedrijf. Of een atelier voor theaterkostuums, een cateraar in de voormalige bedrijfskantine van een kantoorpand, een yogaschool in een voormalige gymzaal of een houtbewerker in een loods. Alles is mogelijk!

Lees ook

zonnepanelen
04/21/2023 - 16:39

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Niet alleen in de politiek, maar ook aan de keukentafel is het milieu en klimaat een groter thema dan tien jaar geleden.

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!