Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Klant betaalt factuur niet: dit moet je doen

08/17/2020 - 10:16
Credifin

Helaas kan het voorkomen dat een klant jouw factuur niet betaalt. Hier kan hij of zij verschillende redenen voor hebben, maar voor jou is het natuurlijk supervervelend. Hoe zorg je ervoor dat de klant tóch de factuur betaalt? Met deze stappen heb jij binnen no-time je geld binnen!

Stap 1: de klant bellen

Het is slim om de klant eerst te bellen. Uit een telefoongesprek kun je misschien achterhalen waarom de klant nog niet betaald heeft. Je kunt eerst nog eens vragen of de klant tevreden is met het product of de dienst en vervolgens vragen of de factuur in orde is. Dit herinnert de klant aan de betaling. Check zelf ook nog even of de betalingstermijn klopt en je de administratie en boekhouding op orde hebt.

Stap 2: herinnering sturen

Als de factuur niet binnen de afgesproken termijn betaald is, dan mag je een betalingsherinnering sturen. Dit is een vriendelijke herinnering om de factuur te betalen. Hierin geef je een nieuwe betalingstermijn van bijvoorbeeld een week. Het is slim om hierbij te vermelden dat je extra kosten in rekening brengt wanneer deze niet betaald wordt.

Stap 3: aanmaningen

Gemiddeld sturen bedrijven één tot drie aanmaningen naar een klant, waarvan de eerste kosteloos is. Dit heb je in stap 2 al gedaan. In de aanmaningen verleng je steeds de betalingstermijn. Bewaar de brieven goed en verstuur ze aangetekend per post of als aangetekende e-mail. Na de laatste aanmaning nog steeds jouw geld niet ontvangen? Dan is het helaas nodig om een incassobureau in te schakelen.

Stap 4: incassobureau

Jammer dat het zover is gekomen, maar nu is het nodig om een incassobureau in te schakelen. Gelukkig kun je deze kosten in rekening brengen bij de klant. De incassokosten zijn een percentage van de rekening en dit is wettelijk vastgelegd. Kies voor een incassobureau zoals Credifin Nederland. Zo ben je ervan verzekerd dat jij snel je geld binnen krijgt!

Succes!

Lees ook

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!

zakelijke kerstcadeaus
11/18/2022 - 14:26

Op zoek naar leuke kerstcadeaus voor zakelijke klanten? Wij hebben 5 ideeën voor je, lees je mee?