Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Hoe maak je een goede (PowerPoint)presentatie?

04/10/2018 - 16:18

Een goede powerpoint is essentieel als je een goede presentatie wil geven, maar het lijkt vaak makkelijker dan het is. In dit artikel zal ik je een paar veelvoorkomende fouten vertellen, met daarbij tips om deze te voorkomen! 

Bedenk eerst je verhaal, maak daarna je PowerPoint

Je kent het misschien wel: je moet een presentatie geven, dus start je PowerPoint op en ga je aan de slag. Terwijl je de dia’s maakt, bedenk je je verhaal eromheen. Dit zorgt ervoor dat je een chaotische PowerPoint krijgt, omdat je je gedachten gelijk op de dia zet. Het is beter om eerst te bedenken wat je precies wilt gaan vertellen en dit op te schrijven. Dan vat je het samen in sleutelwoorden en vervolgens zet je deze woorden in de PowerPoint. Zo krijg je een overzichtelijke presentatie met duidelijke sleutelwoorden en weet je precies wat je wil vertellen.

Maak je PowerPoint voor het publiek

Dit klinkt heel logisch, maar toch zul je snel geneigd zijn een PowerPoint te maken waar jij wat aan hebt, omdat je misschien bang bent dat je gaat vergeten wat je wil zeggen. Als je dit doet, zul je óf veel te veel op je dia's zetten óf hij wordt heel onduidelijk. Verplaats jezelf in de schoenen van het publiek. Wat willen ze zien? Aan welke sleutelwoorden hebben zij het meest? Maak vanuit deze vragen je dia's. Zo zal je je publiek geïntresseerd houden. Als je bang bent dat je dingen gaat vergeten, maak dan een klein spiekbriefje met een paar woorden.

Zorg dat het publiek oog voor jou heeft

Maak je PowerPoint niet te afleidend. Geen felle kleuren, invliegende dia’s, bewegende plaatjes of stuiterende teksten. Dit leidt enorm af van je verhaal. Als je de volle aandacht van je publiek wil, dan kun je een pauze inlassen in je PowerPoint. Druk op ‘B’ en vervolgens op enter om het scherm zwart te maken. Dit zorgt ervoor dat het publiek zich volledig op jou richt en je je punt kunt maken.

De 2-minuten-regel

Techniek is super... Totdat het een keer mis gaat. Paniekerig start je je laptop 10x opnieuw op, maar er komt geen beweging in. Om te voorkomen dat je publiek rusteloos wordt of verveeld gaat raken, houd de 2-minuten-regel in je achterhoofd: als je technologie je na 2 minuten nog steeds in de steek laat, ga dan verder zonder PowerPoint. Doodeng, maar je krijgt sowieso pluspunten als je zelfs zonder PowerPoint een goede presentatie neerzet! Wees voorbereid door standaard een aantal hand-outs te printen, zodat je publiek alsnog je dia's kan zien als het fout gaat. 

Als je al deze tips opvolgt, is succes voor een goede presentatie gegarandeerd!

Zit jij in het eerste jaar van je studie en wil je nog meer tips? Lees dan ook deze handige tips voor eerstejaars studenten.

Lees ook

02/21/2022 - 16:16

Is er in jouw bedrijf personeel gezocht? Dit begint allemaal bij het schrijven van een vacaturetekst. Maar hoe schrijf je nou zo’n spectaculaire tekst?

thuiswerken
09/21/2021 - 15:30

Een thuiskantoor scheelt je veel geld en is lekker dichtbij. Zorg ervoor dat je de belangrijke benodigdheden hebt, zodat je goed aan de slag kunt. Hier lees je wat handig is voor je thuiskantoor.