Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Hoe betaal ik mijn studieschuld af?

11/27/2019 - 12:36

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Maar voor je het weet is het voorbij en moet je je opeens zorgen maken over die studieschuld die je af moet betalen. Gemiddeld lenen studenten €528 en bijna 800.000 studenten hebben een studieschuld van rond de €13.000. Door het ingevoerde leenstelsel wordt dit bedrag naar verwachting zelfs nog hoger. Wij vroegen daarom aan BinckBank waar je op moet letten als je jouw studieschuld gaat aflossen.

1. Terugbetalingsregels van DUO

Na je afstuderen (of als je gestopt bent en geen andere studie meer gaat doen), heb je tot 1 januari een vrije periode. Daarna begint de aanloopfase van 2 jaar. Tijdens deze periodes hoef je nog niet te beginnen met aflossen, maar het mag wel. Na de aanloopfase van 2 jaar begint de aflosfase. Als je in onder het oude stelsel valt, moet je jouw studieschuld in maximaal 15 jaar terugbetalen. Als je onder de regels van het nieuwe leenstelsel valt, mag je er 35 jaar over doen. Je heb ook 5 ‘jokerjaren’ waarin je het terugbetalen van studieschuld tijdelijk mag pauzeren. Welke regels er verder gelden, kun je vinden op duo.nl. Lees je goed in, zodat je weet waar je aan toe bent.

2. Maandelijks aflossingsbedrag

Als je inlogt bij DUO kun je zien hoe hoog je studieschuld is. In de meeste gevallen moet je tijdens de aflosfase maandelijks een vast bedrag terugbetalen. Met de handige rekenhulp van DUO kun je al voor de aflosfase zien hoe hoog jouw maandbedrag wordt. Dit is onder andere afhankelijk of je onder het oude of nieuwe stelsel valt.

3. Inkomsten en uitgaven

In de aflosfase moet je waarschijnlijk een redelijk hoog bedrag aan DUO terugbetalen elke maand. Om je hierop voor te bereiden is het verstandig om jouw inkomsten en uitgaven tegenover elkaar te zetten. Zo weet je of je in de problemen komt als je gaat aflossen en of je misschien ergens op kunt besparen.

4. Financiële buffer

Als ondernemer loop je meer risico op financiële tegenslagen. Maar ook als je in loondienst bent, kan het altijd voorkomen dat je onverwachte hoge kosten hebt. De stofzuiger gaat kapot, je auto heeft een beurt nodig of de kat moet onverhoopt naar de dierenarts. Om dit soort kosten op te vangen én ook gewoon je vaste lasten te kunnen betalen, is het verstading om een financiële buffer op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een buffer opbouwen door maandelijks geld weg te zetten op een spaarrekening. Je kunt ook beginnen met beleggen, want dit kan meer opleveren dan de rente die je over je spaargeld ontvangt. Je moet dan wel in gedachten houden dat je met sparen precies weet waar je aan toe bent, terwijl beleggen meer risico’s met zich meebrengt.

5. Automatisch incasso

Een automatisch incasso is een goede manier om zeker te weten dat je altijd je rekeningen betaalt. Zo verklein je ook het risico dat je in duurdere maanden in de problemen komt met het betalen van je vaste laste en studieschuld.

6.  Hypotheek afsluiten met studieschuld

De lening voor jouw studie sluit je af bij DUO en dit is onderdeel van de overheid. Hierdoor staat jouw studieschuld niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als je bent afgestudeerd en een leuke baan hebt, wil je misschien wel een huis kopen. Hypotheekverstrekkers kunnen niet zien dat jij een studieschuld hebt, omdat deze schuld niet geregistreerd staat bij het BKR. Toch is het verstandig om wel eerlijk te zijn over jouw studieschuld.

Als er geen rekening wordt gehouden met jouw studieschuld, kun je een hogere maximale hypotheek krijgen. Fijn natuurlijk, want dan kan je een duurder huis kopen. Maar als je jouw studieschuld verzwijgt, betekent het ook dat je hogere maandlasten hebt naast je andere vaste lasten en studieschuld. Hierdoor is er een groter risico voor jou en de hypotheekverstrekker dat je in financiële problemen komt. En als dat gebeurt, kunnen er vervelende (financiële) consequenties volgen. Zo vervalt in de meeste gevallen je NHG garantie. Het is daarom belangrijk dat je eerlijk bent over je studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je inleg kan minder waard worden. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank.

Lees ook

10/26/2020 - 09:37

Ben je toe aan een studie waar je veel kan leren en zo meer uit jouw onderneming kan halen? Ik vertel je hoe je een studie kunt combineren met jouw onderneming.

eigen onderneming starten
08/26/2020 - 16:10

Is het al jaren een droom om ondernemer te worden of heb je net een supergoed idee bedacht? Dit is hét moment om te starten. Voordat je kunt starten met ondernemen moet je aan een aantal belangrijke dingen denken.