Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Het belang van het onderhouden van zakelijke relaties

06/13/2019 - 11:55

Na lang wikken en wegen, ben je onlangs begonnen aan je eigen onderneming. Ook nog eens naast je studie en dat kan behoorlijk pittig zijn. Je studiepunten moeten toch binnen blijven komen, maar je wilt ook genoeg uren stoppen in je onderneming. Waarschijnlijk heb je het inmiddels al ondervonden, maar het onderhouden van je zakelijke relaties is belangrijk. Dat gaat verder dan een goed up-to-date LinkedIn-profiel. Hoe je dit precies aanpakt? We vertellen het je!

Houd contact

Door ervoor te zorgen dat je zakelijke relaties regelmatig iets van je horen, zullen ze je onthouden. Laat ze weten dat je er bent, maar doe dit wel op een ingetogen manier. Je wilt ze immers niet afschrikken. Denk dus na over wat de goede balans is. Zelf zou je het ook vervelend vinden om continu e-mails en/of telefoontjes te ontvangen van bedrijven. Vraag jezelf af of je jouw zakelijke relaties online kunt benaderen, of dat het meer zin heeft om zo nu en dan een belletje te plegen. Het zal misschien even zoeken zijn, maar uiteindelijk vind je hierin de gouden middenweg. 

Verras ze 

Mensen vinden het fijn als ze gewaardeerd worden en zich ook zo voelen. Dat is bij bedrijven niet anders. Stuur je relaties rond de kerst een geschreven (!!) kerstkaart waarin je hen bedankt voor de fijne samenwerking en dat je uitkijkt naar de toekomst. Misschien denk je wel na over het geven van relatiegeschenken en dat is een goed idee! Het kost je geld, maar het levert je (waarschijnlijk) ook geld op. Bedenk wat jouw relatie écht kan gebruiken. Aan prullaria heeft niemand wat en in het kader van een duurzamere wereld is het verstandig om hier als bedrijf over na te denken. Iets waar bedrijven altijd wat aan hebben zijn kantoorartikelen. Laat bijvoorbeeld notitieblokken of pennen bedrukken met jouw logo. Dit kost je geen bakken met geld en je kunt bewust kiezen voor producten die zijn gemaakt van gerecyclede materialen. 

Tijd is kostbaar

Je bent student én ondernemer dus jouw tijd is kostbaar. Je moet zo efficiënt mogelijk omgaan met je tijd, zodat je alle ballen in de lucht kunt houden. Als je niet zo goed weet hoe je dingen moet aanpakken, omdat je pas net in de ondernemerswereld zit, dan vraag je toch gewoon om hulp bij andere ondernemers. Ook zakelijke relaties kun je om advies vragen. Stuur ze een mailtje of bel ze even op. Zo voelen zij zich gehoord, wordt hun hulp gewaardeerd én sleep je er misschien een samenwerking uit.

Houd je doel voor ogen, maak gebruik van je zakelijke relaties en geniet van het ondernemerschap! Wil je meer lezen over het ondernemen als student? Lees dan ook eens onze interviews met studentondernemers!

Lees ook

lening afsluiten
05/13/2020 - 14:34

Je kan niet wachten om je eigen onderneming te starten. Maar in hoeverre speelt jouw studieschuld een rol als je een lening wil afsluiten?

gifts
04/29/2020 - 14:49

Een goede manier om stakeholders aan je te binden is met relatiegeschenken. Hier lees je wat de voordelen zijn van relatiegeschenken!