Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Geld lenen tijdens jouw studie voor je onderneming

07/14/2021 - 16:20
geld lenen onderneming

Tijdens je studie beginnen met je onderneming is slim. Je kan tijdens de rustigere studieperiodes veel tijd investeren in je onderneming en je bouwt aan je cv. In deze blog lees je alles over geld lenen voor jouw onderneming.

Startkapitaal

Ga er niet standaard vanuit dat je een (groot) startkapitaal nodig hebt. Er zijn ook genoeg ondernemers die starten met een beetje spaargeld. Lenen kost eenmaal geld en is niet iets wat je zomaar moet doen. Interbank is een betrouwbare bank, maar het is belangrijk dat je goed onderzoek doet! Houd bij de keuze ook rekening met je andere leningen, zoals je studielening. Bedenk goed van tevoren wat je nodig hebt. Startkapitaal kan bijvoorbeeld nodig zijn voor:

  • Investeringen in materialen
  • Zakelijke verzekeringen
  • Laptop/telefoon
  • Website
  • Marketing

Door een goed ondernemingsplan en financieel plan te schrijven krijg je inzicht of een startkapitaal nodig is voor het starten van jouw onderneming. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen eerst te starten met je oude laptop en de eerste winst te gebruiken voor het aanschaffen van een werklaptop. Deze kosten kan je dan ook aftrekken van de belasting.

Geld lenen

Er zijn diverse banken en organisaties waar je krediet kunt lenen voor jouw onderneming. Doe dit niet standaard bij jouw eigen bank, maar onderzoek welke organisatie de beste voorwaarden biedt. Lees goed de kleine lettertjes, zodat je weet waar je voor tekent. De nadelen van lenen zijn onder andere dat je extra vaste lasten hebt en rente betaald. Breng goed in kaart hoeveel je in welke tijdsperiode terug moet betalen. Zo blijven de kosten overzichtelijk voor je. 

Andere opties

Er zijn verschillende andere opties om geld te lenen, zoals: particuliere investeerders en crowdfunding. Particuliere investeerders zijn vaak oud-ondernemers die geld willen investeren. Sommige delen ook hun kennis met je, waardoor je er nog meer voordeel van hebt. Crowdfunding is een goede optie als jij als ondernemer een innovatief idee hebt. Je haalt geld op door verschillende particulieren om geld te vragen. Let wel op welk platform je dit doet. Sommige platforms vragen hoge rentes of andere kosten. Een andere optie is om geld te lenen van je familie of vrienden. Wees hier wel voorzichtig mee. Je zal niet de eerste zijn die ruzie krijgt met familie of vrienden om geld. Leen alleen van iemand waar je je vertrouwd bij voelt en maak duidelijke afspraken hierover. Het kan fijn zijn om het op papier te zetten. Zo voorkom je miscommunicatie en kan er later altijd worden teruggelezen wat er is afgesproken.

Lees ook

02/21/2022 - 16:16

Is er in jouw bedrijf personeel gezocht? Dit begint allemaal bij het schrijven van een vacaturetekst. Maar hoe schrijf je nou zo’n spectaculaire tekst?

thuiswerken
09/21/2021 - 15:30

Een thuiskantoor scheelt je veel geld en is lekker dichtbij. Zorg ervoor dat je de belangrijke benodigdheden hebt, zodat je goed aan de slag kunt. Hier lees je wat handig is voor je thuiskantoor.