Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Een eigen onderneming: deze dingen wil je weten!

11/08/2019 - 11:16

Heb jij ook altijd dat je meer wilt doen in je leven? Je hebt het al druk zat met studeren, een bijbaantje, sociale contacten onderhouden, regelmatig sporten en goed voor jezelf zorgen, maar tòch wil je heel erg graag je eigen onderneming starten. Wij snappen je helemaal! Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? In deze blog lees je een aantal handige tips.

Voorbereiding is het halve werk

We gaan er voor het gemak maar vanuit dat je weet wat voor onderneming je wilt starten. Dit kan natuurlijk het verkopen van producten via een webshop, maar ook het verkopen van diensten en/of ervaringen aan klanten. Je hebt al wat onderzoek gedaan over hoe je het gaat aanpakken en misschien heb je zelfs al een ondernemingsplan geschreven. Want dat is sowieso aan te raden. En dan? Dan schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel, je ontvangt dan een btw-nummer van de belastingdienst and you're good to go! Anno 2019 kun je geen onderneming starten zonder een website te hebben en sociale media. Doe wel even onderzoek naar jouw doelgroep. Als zij zich niet bevinden op Instagram, is het zonde om veel tijd te stoppen in een Instagram-account natuurlijk!

Naamsbekendheid

En dan ben je klaar om live te gaan! Maar die klanten komen echt niet zomaar bij je aankloppen, daar moet je zelf hard voor werken. Een campagne opzetten om meer naamsbekendheid te genereren is aan te raden, en online kan dit relatief goedkoop. Als je een bedrijfspagina hebt op Facebook kun je zelf kiezen hoeveel geld je wilt inzetten om op de tijdlijn van jouw doelgroep te verschijnen. Maar iets anders dat nog altijd goed werkt is het plaatsen van een bord met jouw logo erop. Werk je nog vanuit huis, dan hang je dat gewoon voor jouw raam. In dit geval kun je kiezen voor forex bedrukken, dit is een geschuimde PVC plaat die perfect is voor binnen. Een bijkomend voordeel: de kosten hiervan zijn niet hoog!

Administratie regelen

Een belangrijk punt waar je over na moet denken, zijn je geldzaken. Ga je zelf je administratie doen of laat je dat uitbesteden? Als je nog niet heel veel omzet verwacht te halen in het eerste jaar kan het zinvol zijn om je aan te melden voor de KOR (kleineondernemersregeling). Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels rondom de KOR, het wordt veel makkelijker - en logischer als je 't mij vraagt - in de toekomst. Als je in een kalenderjaar minder dan 20.000 euro omzet verwacht te halen kan je namelijk een btw-vrijstelling krijgen. Het scheelt je een hoop tijd, omdat je dan geen btw aangifte hoeft te doen bij de Belastingdienst. Je mag dan ook geen btw vragen aan jouw klanten.

Wil je heel graag een onderneming starten, maar weet je niet waar te beginnen? Hier lees je alles over ondernemen naast je studie!

Lees ook

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!

zakelijke kerstcadeaus
11/18/2022 - 14:26

Op zoek naar leuke kerstcadeaus voor zakelijke klanten? Wij hebben 5 ideeën voor je, lees je mee?