Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Een bar starten? Wij geven je tips!

11/26/2019 - 16:58
bar runnen

Tegenwoordig hoor je niet anders: iedereen start een eigen bedrijf! Het studentenleven is al met al behoorlijk pittig, maar sommige studenten voelen toch de wens om een eigen onderneming te starten. Omdat je nog studeert heb je toch wat meer tijd om zoiets op te zetten dan wanneer je 40 uur per week werkt. Heb jij de grote droom een eigen bar te beginnen? Wij geven je tips!

1. Begin bij het begin

Misschien wil je hier helemaal niet over nadenken en wil je gewoon beginnen. Logisch, maar je moet je toch echt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je moet vervolgens je btwnummer afwachten want je moet straks ook btw afdragen over alles. Als je een bar gaat starten moet je ook een pand hebben. Heb je eenmaal een pand op het oog, dan is het belangrijk om bij de gemeente het bestemmingsplan voor deze straat en wijk op te vragen. Misschien zijn er grote werk- of sloopwerkzaamheden gepland en is het pand toch niet meer zo perfect.

2. Zorg voor de juiste vergunningen

Helaas, maar een horecazaak starten gaat niet zo gemakkelijk. Voordat je je deuren mag openen moet je een aantal vergunningen hebben. Je moet als horecaondernemen voldoen aan de milieuvoorschriften die horen bij geluid, energie en afvalstoffen. En moet je voor jouw pand een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken aanvragen. En als je dan denkt dat je niet genoeg hebt, dan moet je ook nog een speciale exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen. Deze voorwaarden hebben alles te maken met veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen. De leidinggevenden van een bedrijf moeten hier altijd aan voldoen, niet vergeten dus!

Dan de belangrijkste voor jou: een drank- en horecavergunning. Er zijn verschillende eisen waar jouw horecaonderneming aan moet voldoen. Je vraagt deze vergunning aan bij de gemeente en ze zijn erg streng met het controleren op of je regels wel naleeft. Doe je dit niet goed, dan staan er hoge boetes op je te wachten!

En tot slot moet je je inschrijven de bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Iedereen die levensmiddelen produceert of verwerkt moet beschikken over een HACCP-plan voordat je aan de slag kan.

3. De inrichting

Een bar zonder barbenodigdheden is geen bar, natuurlijk. Als je niet goed weet wat je nodig hebt, is het verstandig om eerst een groot onderzoek uit te zetten naar alles wat je nodig hebt als je een bar wilt openen. Je kunt ook langs verschillende barretjes gaan om te kijken hoe zij het aanpakken en wat jij wel en niet wilt aanschaffen. Zorg voor goede stoelen en banken waar jouw bezoekers op kunnen plaats nemen terwijl ze genieten van jouw cocktails of speciaalbiertjes. Je wilt natuurlijk niet dat ze vallen, want dan is de kans groot dat jij wordt aangeklaagd.

Zorg dat je heel goed nadenkt over alle aspecten van het hebben van een eigen onderneming én een bar, want dit zijn eigenlijk twee losstaande dingen. Je moet zorgen dat je betalingen op tijd uitvoert, jouw personeel hun salaris krijgen én dat je altijd genoeg voorraad hebt voor al jouw klanten. Ben je er klaar voor? Goedzo! Dan komen wij graag binnenkort een drankje doen bij jouw nieuwe bar ;-)!

Lees ook

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!

zakelijke kerstcadeaus
11/18/2022 - 14:26

Op zoek naar leuke kerstcadeaus voor zakelijke klanten? Wij hebben 5 ideeën voor je, lees je mee?