Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Dit zijn dé leiderschap trends van 2021

07/20/2021 - 17:19
leax six

Er is het afgelopen jaar veel veranderd op het gebied van leiderschap. Door de pandemie is er een flinke barst ontstaan in het reguliere werkritme. Als leider heb je daarom jouw werkwijze misschien wel 180 graden moeten draaien. Werken vanuit huis, niet direct zicht hebben op wat jouw werknemers doen en wat al niet meer. Veel is veranderd, maar wat zijn nou eigenlijk de leiderschap trends van 2021? Die lees je hier.

1. Het vinden van nieuwe collega’s

Een van de challenges waar veel leiders oog in oog mee komen te staan, is het aannemen van nieuwe werknemers. Het is lastig om de juiste kandidaten uit te kiezen vanuit een online omgeving. Om dit wel te laten werken, zou dit bijvoorbeeld een teamactiviteit kunnen worden. Zorg ervoor dat de kandidaat door meerdere rondes gaat om een deel van het team te ontmoeten. Op deze manier voelt de kandidaat zich soms meer op zijn/haar gemak en rolt zo makkelijker in het team als deze al meer gezichten heeft gezien. Bovendien voelt je team zich ook betrokken in het de besluitvorming, en dat is een factor wat goed leiderschap met zich mee brengt.

2. Begrijpen van drijfveren

Elk van jouw werknemers heeft een doel. Voor Sandra kan dit zijn dat ze veel wilt werken omdat ze dan financieel sterker komt te staan. En Leon vindt het zo fijn op werk omdat hij zijn eigen rooster mag indelen, flexibiliteit dus. En dit is voor elke werknemer anders, en daarbij veranderen die drijfveren ook naarmate je ouder wordt. In 2020 is er veel veranderd in de wereld, hierbij is er een grote kans dat doelen van jouw werknemers ook zijn veranderd. Om vooruit te gaan met je team, is het belangrijk dat je deze begrijpt, ga met elke werknemer om de tafel zitten en vraag wat hetgeen is dat je werknemers motiveert. Op deze manier hoef je geen tijd te verspillen door iemand flexibiliteit aan te bieden, terwijl zij eigenlijk gefocust is op het verdienen van heel veel geld.

3. Flexibiliteit al om

Het inschakelen van thuiswerken of werken op afstand heeft al veel flexibiliteit gebracht in 2020. En dit zou ook zeker de komende jaren zich nog voortzetten. Maar ondertussen is er alweer een nieuwe golf van flexibel werken onderweg. Dit staat in relatie tot de werktijden. Waarin werknemers worden gemeten door de productie en opbrengst van het werk in tegenstelling tot een vast urencontract. Dat komt uit een onderzoek van de Gartner’s 2020 Reimagine HR Employee survey. Hieruit is duidelijk geworden dat maar 36% van de werknemers hoge presteerders waren bij het uitoefenen van een contract die gebaseerd is op uren (bijvoorbeeld: 40 uren contract). En 55% van de werknemers hoge presteerders waren bij bedrijven die flexibel waren over wanneer, waar en hoeveel je werkt. Natuurlijk willen bedrijven zoveel mogelijk output, daarom gaan we zien dat komende tijd de uren contracten verdwijnen.

2021 is het jaar voor het ontwikkelen van nieuw leiderschap. Een goede leider werkt ook uiteraard aan zichzelf in veranderende tijden. Daarom denken wij dat het een juist idee is om ook aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Volg bijvoorbeeld een green belt training of leer zelfs door om de lean black belt te verdienen. 

Lees ook

zakelijke kerstcadeaus
11/18/2022 - 14:26

Op zoek naar leuke kerstcadeaus voor zakelijke klanten? Wij hebben 5 ideeën voor je, lees je mee?

eigen onderneming student ondernemer
10/27/2022 - 16:45

Je bent student én ondernemer. Je doet het goed, maar het kan natuurlijk altijd beter. Je zou geld kunnen lenen, maar daar zitten wel wat risico's aan. Wij geven je de voor- en nadelen!