Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

De internationale markt veroveren? Hier moet je aan denken!

07/04/2019 - 15:47

Wil jij (later) in het buitenland zakendoen? Bijvoorbeeld omdat je producten wilt exporteren? Dan kun je daar nu al voorbereidingen voor treffen. Waar je aan moet denken bij internationaal ondernemen, vind je hieronder!

1. Vertaal jouw communicatiemiddelen

Als je de ambitie hebt om over de grens zaken te doen, is het belangrijk dat je ook vindbaar bent over de grens. Het is daarom handig om er voor te zorgen dat jouw communicatie ook begrepen wordt in het buitenland. De makkelijkste optie is om al jouw communicatie in het Engels te doen. Een andere mogelijkheid is om aparte communicatiemiddelen en –kanalen te gebruiken voor de plekken waar je zaken wilt doen. Spreek je zelf de taal niet of nauwelijks? Dan is het verstandig om een professioneel vertaalbureau in te schakelen, zoals Directvertalen.

2. Doe marktonderzoek

Als je in een vreemd land zaken wilt doen, is het cruciaal om marktonderzoek te doen. De lokale markt kan erg verschillen van de Nederlandse markt. Met een goed marktonderzoek weet je wat je kunt verwachten en of er vraag is naar jouw product of dienst. Als je niet helemaal thuis bent in het land waar je wilt opereren, is het verstandig om het onderzoek uit te besteden aan een ervaren marketeer uit het beoogde land. Een local kent de cultuur, taal en als het goed is ook de branche. Een inwonende van het land voelt ook veel beter aan of er potentie zit in jouw idee.

3. Let op de wet- en regelgeving in het buitenland

Als je in het buitenland gaat beginnen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de plaatselijke wet- en regelgeving. Dit kan namelijk nogal verschillen van de Nederlandse wetten en regels. Om niet tegen ongewenste verrassingen aan te lopen, is een goede kennis van het land daarom onmisbaar. Ook is het verstandig om je te verdiepen in de cultuur van het land. Zo ben je er zeker van dat je geen blunders maakt bij eventuele klanten of zakenpartners.

Wil je meer lezen over studenten die in het buitenland ondernemen? Wij spraken de Arubaanse Christopher over zijn freelance-werk in Nederland.

Lees ook

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!

zakelijke kerstcadeaus
11/18/2022 - 14:26

Op zoek naar leuke kerstcadeaus voor zakelijke klanten? Wij hebben 5 ideeën voor je, lees je mee?