Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Bijverdienen met beleggen

01/09/2019 - 16:35

Als student kan je op een leuke manier geld verdienen. Dit kan je doen met beleggen. Dat klinkt heel erg saai, maar kan ook leuk zijn. Zeker als je je erin verdiept. In deze blog lees je meer over hoe je kan bijverdienen met beleggen. 

Wat is beleggen?

Met beleggen investeer je geld in iets om jouw vermogen op te bouwen of te vergroten. Dit kan je op verschillende manieren doen. Voorbeelden zijn: investeren in vastgoed, kunst of beleggen in aandelen of obligaties. 

Voor studenten is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Beleg alleen met geld dat je kunt missen;
  • Verdiep je in beleggen;
  • Begin met oefenen voordat je echt begint met beleggen. 

Als je een lening hebt, dan is het niet handig om met dat geld te gaan beleggen. Je kan natuurlijk jouw geld ook op een spaarrekening zetten. Maar met beleggen is het rendement hoger op lange termijn. Voor meer informatie kan je bij Evi van Lanschot zijn. Zij hebben meer informatie en kunnen jou advies geven. 

Risico’s van beleggen

Beleggen heeft zo zijn voordelen… Maar er zitten ook risico’s vast aan beleggen. Voordat je je geld gaat investeren, moet je weten wat deze risico’s zijn. Een van deze risico’s is koersrisico. De wisselkoers wisselt weleens. Als een meerderheid van de beleggers positief is over het aandeel, dan stijgt de koers. Als ze negatief zijn, dan daalt de koers. Dit wordt bepaald door de prestaties van de onderneming, de algemene economische ontwikkelingen en de ontwikkelingen binnen de sector. Je hebt ook marktrisico. Dat wil zeggen dat de waarde van de beleggingen ook wordt beïnvloed door de economische ontwikkelingen. Daarnaast heeft inflatie ook een invloed op de waarde. Je hebt ook valutarisico. Dit krijg je als je belegt in andere valuta dan de euro. Als de koers van de dollar bijvoorbeeld daalt in vergelijking tot de euro, dan heeft dit een negatieve invloed op de waarde. 

Beleggen of niet?

Als je geld over hebt en je wil gaan beleggen, dan kan je gebruik maken van Het Geldplan. Deze tool is kan je helpen om te kijken wat je kan doen met het geld. Je kan sparen totdat je een buffer hebt. Maar je kan ook bijvoorbeeld je studieschuld aflossen. Als je meer geld over hebt, dan kan je kijken om te gaan beleggen. Je kan Het Geldplan invullen uitgaande van het bedrag dat je beschikbaar hebt om mee te sparen, te beleggen of af te lossen. Het resultaat is een overzicht van wat je kunt doen met het beschikbaar bedrag. 

Ben jij toch meer een voorstander van sparen? Bekijk dan onze pagina over sparen voor meer informatie. 

Lees ook

02/21/2022 - 16:16

Is er in jouw bedrijf personeel gezocht? Dit begint allemaal bij het schrijven van een vacaturetekst. Maar hoe schrijf je nou zo’n spectaculaire tekst?

thuiswerken
09/21/2021 - 15:30

Een thuiskantoor scheelt je veel geld en is lekker dichtbij. Zorg ervoor dat je de belangrijke benodigdheden hebt, zodat je goed aan de slag kunt. Hier lees je wat handig is voor je thuiskantoor.