Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Beleggen voor beginners

03/12/2019 - 01:54

Je kent ze wel: succesverhalen van studenten die beleggen en helemaal binnenlopen. Dan voel je je toch een beetje een sukkel als je net voor de stufi op droog brood zit. In deze blog lees je daarom hoe je je geld kunt beleggen en er een extra zakcentje mee verdient!

Aandelen

De bekendste vorm van beleggen is aandelen kopen en verkopen. Als je een aandeel van een bedrijf koopt, bezit je eigenlijk een heel klein stukje van een bedrijf. En als je genoeg aandelen koopt, krijg je zelfs medezeggenschap in het bedrijf. Toch kopen de meeste mensen aandelen om winst te maken. Je kan winst maken met je aandelen door ze op het juiste moment te verkopen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de waarde van een aandeel. Om winst te maken is het dus cruciaal dat je de juiste timing hebt bij het kopen en verkopen van je aandeel.

Beginnen met beleggen

Als je wilt beginnen met beleggen is het belangrijk dat je je verdiept in de financiële wereld. Succesvol beleggen leer je echter in de praktijk. Het is dus ook van belang dat je wat praktijkervaring opdoet. Als beginner ga je natuurlijk niet meteen een groot bedrag op het spel zetten. Gelukkig kan je op verschillende websites oefenen met een fictief vermogen. Je kan dan echte aandelen verhandelen op een echt platform, alleen zijn de aandelen gekocht met ‘nepgeld’.

Beleggen met echte centen

Als je toe bent aan het echt werk, moet je eerst brokers vergelijken. Tegenwoordig koop je alle aandelen online via een broker. Een broker is dus een financiële instelling waar je je aandelen koopt. Er zijn een heleboel van dit soort instellingen (je bank is bijvoorbeeld ook een broker), waardoor je bij elke broker andere tarieven betaalt. Ook kan je van elke broker een andere service en werkwijze verwachten. Het is dus zeker de moeite waard om verschillende brokers uit te proberen als je gaat beginnen met beleggen. Let wel altijd op of je met een betrouwbare broker te maken hebt. Als een broker onder een financieel toezichthouder valt, is dit meestal een goed teken. Let ook op dat je bij de broker van jouw keuze geen negatief saldo kunt opbouwen. Bij een verlies van je aandelen ben je dan beschermd en kun je geen schuld opbouwen.

Meer over beleggen vind je op onze pagina Alles over beleggen tijdens je studententijd.

Lees ook

01/09/2019 - 16:35

Iedere maand interview ik een student die naast zijn of haar studie ook een eigen onderneming heeft. Deze maand sprak ik voor het eerst met een studentondernemers duo! Jon-Joost en Eva besloten hun bedrijf te starten toen ze nog aan het studeren

03/25/2019 - 16:34

Ben jij student en (startend) ondernemer? En ben jij bezig met het vormgeven van je bedrijf of het organiseren van een evenement? Dan weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om je onderneming actief te promoten.