Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

5 tips ter voorbereiding van jouw onderneming

04/03/2018 - 10:08

Ben je nog lekker aan het studeren en sta je te poppelen om te gaan ondernemen? Dan is het slim om van tevoren een aantal dingen uit te zoeken. Ook is het verstandig om voor jezelf na te gaan wat voor onderneming je wil. Lees snel verder voor vijf handige tips die helpen bij het voorbereiden van jouw onderneming!

1. Hoe zit het met de stufi?

Hoe zit het met je studiefinanciering als je besluit om te gaan ondernemen tijdens je studie? Dit verschilt of je in het nieuwe of het oude stelsel zit. Het zit namelijk zo: in het oude stelsel krijg je van de overheid studiefinanciering mits je minder dan €13.856,11 per jaar verdient. Als je meer dan dit bedrag verdient, dan moet je jouw studiefinanciering en studentenreisproduct stopzetten en het te veel ontvangen bedrag terugbetalen. Als je in het nieuwe stelsel valt, moet je al je studiefinanciering lenen. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor zoveel mag verdienen als je zelf wil.

Meer specifieke info hierover vind je op de website van DUO.

2. Hulp vanuit school

De school heeft er ook baat bij dat jij afstudeert en niet stopt na 3 jaar. Dat zou natuurlijk onwijs zonde zijn van de moeite die er in jou is gestopt. Daarom bieden veel scholen mogelijkheden aan waarin je vrijstellingen kunt krijgen van onderwijs, tentamens en een bindend studieadvies. Good to know! Ook is het in sommige gevallen mogelijk om stage te lopen bij je eigen bedrijf! Dit verscheelt per school en daarom is het verstandig om goed na te vragen welke opties jouw school te bieden heeft!

 

3. Ben jij wel een ondernemer?

Zodra je producten of diensten gaat verkopen aan andere personen dan je vrienden of familie, dan maak je officieel ‘winst’ en ben je een ondernemer. Bijvoorbeeld: je customized zelf surfplanken en verkoopt deze via het internet. In dit geval word je gezien als ondernemer. Verkoop je de surfplanken alleen maar aan kennissen, dan ben je dit weer niet. Check deze link om te zien wanneer je officieel een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

4. Hoe ga je heten?

Elk bedrijf heeft een bedrijfsnaam nodig. Je zal vast al een hoop namen hebben verzonnen. Vaak worden bedrijfsnamen gebaseerd op je product/dienst of heeft het een persoonlijke touch. Hoe je het best een bedrijfsnaam kiest, lees je hieronder:

  • Stap 1: Bedenk een goede bedrijfsnaam
  • Stap 2: Check het handelsregister
  • Stap 3: Beoordeel de gevonden handelsnamen
  • Stap 4: Check of je naam als voorkomt als merk of domeinnaam

Voor een specifieke uitleg check: “een bedrijfsnaam kiezen’’

5. Vraag hulp en tips

Als je gaat beginnen met ondernemen heb je vrijwel geen ervaring. Daarom is het altijd een goed idee om je ideeën te delen met familie en vrienden en te vragen wat zij ervan vinden. Vraag vooral ook tips en tricks van iedereen in je kennisgroep. Verder is het onwijs handig om een keer naar een van de Rabo startersdagen te gaan!

Lees ook

02/21/2022 - 16:16

Is er in jouw bedrijf personeel gezocht? Dit begint allemaal bij het schrijven van een vacaturetekst. Maar hoe schrijf je nou zo’n spectaculaire tekst?

thuiswerken
09/21/2021 - 15:30

Een thuiskantoor scheelt je veel geld en is lekker dichtbij. Zorg ervoor dat je de belangrijke benodigdheden hebt, zodat je goed aan de slag kunt. Hier lees je wat handig is voor je thuiskantoor.