Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

In 5 stappen je eigen onderneming starten

10/27/2022 - 10:10
shutterstock_1916345021 Copyright syam fireshark
Bronvermelding: Shutterstock | Syam Fireshark

Als de titel jouw interesse heeft gewekt, heb je er waarschijnlijk wel eens over nagedacht om je eigen bedrijf te starten. Of misschien onderneem je al stappen om daadwerkelijk voor jezelf te beginnen? Je eigen onderneming beginnen is spannend, inspirerend en superleuk! Natuurlijk wil je je bedrijf niet bouwen op los zand. Daarom is het heel belangrijk jezelf goed te informeren, zodat jouw firma straks staat als een huis.

Onderzoek

Yes! Tijdens je studie begint het te kriebelen en ontstaat er een idee voor een eigen bedrijf. Je studietijd is de perfecte tijd om dit idee te onderzoeken en uit te bouwen tot een plan. Ga aan de slag en doe grondig marktonderzoek om een goed overzicht te krijgen van de haalbaarheid van jouw idee. Een marktonderzoek bestaat doorgaans uit volgende punten:

 • SWOT-Analyse: onderzoek de sterke en zwakke punten, kansen en risico’s van je onderneming;

 • Klantenonderzoek: breng jouw doelgroep in kaart;

 • Klantentevredenheidsonderzoek: ga actief met je doelgroep in gesprek en vraag, eventueel door middel van een enquête, naar hun wensen en meningen;

 • Omgevingsanalyse: locatie op het oog? Onderzoek de kansen en bedreigingen. Mag er bijvoorbeeld worden uitgebreid? Wat zijn de milieuregels en toekomstige plannen van de gemeente?;

 • Concurrentieanalyse: bekijk welke strategie je concurrentie hanteert en wat jouw kansen zijn om je hiervan te onderscheiden. In het Handelsregister vind je nuttige informatie over de kerngegevens van jouw concurrentie;

 • Brancheonderzoek: onderzoek de ontwikkelingen in jouw branche en hoe gevoelig deze is voor fluctuaties in de maatschappij.

Rechtsvorm

Wil je je firma alleen beginnen? Of heb je een of meerdere zakenpartners? Er zijn verschillende rechtsvormen. Bekijk goed welke het beste past. Ook met het oog op de toekomst. En ook al ga je er niet van uit, let ook goed op de regels in verband met faillissement of, in het geval van zakenpartners of vennootschap, uittreding. Leg de “spelregels” heel duidelijk vast, zo voorkom je veel gedoe en financiële tegenslagen. 

De volgende rechtsvormen komen het meeste voor:

 • Eenmanszaak

 • Maatschap

 • Vennootschap onder firma (vof)

 • Commanditaire vennootschap (cv)

 • Besloten vennootschap (bv)

 • Naamloze vennootschap (nv)

 • Stichting of vereniging.

 • Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij

Financiën

Voordat je al je gegevens gaat doorgeven aan de Kamer van Koophandel wil je natuurlijk wel weten of je plannen ook financieel haalbaar zijn. Maak een realistische kostenanalyse en bedenk hoe je aan je startkapitaal komt. Wellicht is het mogelijk voor de financiering een subsidie te krijgen. Informeer hiervoor bij de Kamer van Koophandel, het CWI of regionaal arbeidsbureau, jouw bank en de gemeente. Kom je er niet met eigen kapitaal en subsidies? Informeer dan naar de risico's en voorwaarden voor een bancair krediet. Een belangrijk punt voor het succes van je bedrijf is ook een overzichtelijke boekhouding. Er zijn tegenwoordig goede onlineboekhoudingssystemen, zodat je zelf aan de slag kunt. Is dat je te risicovol? Besteed je boekhouding dan uit aan een professional. Maar houd er wel altijd zelf een oogje op.

Plan

Je hebt nu superveel nuttige marktinformatie verzameld en bent goed op de hoogte van jouw rechts- en financiële situatie. Na al dit voorwerk kun je aan de slag met je ondernemersplan, the final step voordat je je kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel! In je ondernemingsplan geef je onder meer informatie over:

 • jezelf en eventueel ook je zakenpartners (bijvoorbeeld over ervaringen, kwalificaties en ondernemingskwaliteiten;
 • je bedrijf (geef een gedetailleerde omschrijving van het product, de locatie, de inrichting;
 • het bedrijfsidee (wat is het concept en wat zijn de doelstellingen van jouw bedrijf en hoe wil je je van de concurrent onderscheiden;
 • wat is je doelgroep (integreer hier ook de klantenanalyses uit de onderzoekfase;
 • de belangrijkste financiële cijfers (hoe ga je je bedrijf financieren en hoe organiseer je je boekhouding.

Marketing

Gefeliciteerd! Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en bent nu officieel eigen ondernemer! Een geweldig gevoel dat je natuurlijk wel van de daken wilt schreeuwen. Want jouw bedrijf is uniek, geweldig, vernieuwend en goed doordacht. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hele hoop manieren om dit jouw doelgroep ook te laten weten. De meest bekende marketingmethode is nog wel die in drukvorm. Wees creatief met het design en verspreid de informatie (bijvoorbeeld over de opening, een event of waar jouw product te verkrijgen is) in het gebied van jouw locatie of doelgroep. Maak ook zeker gebruik van online marketing met een goede website, waar je klanten alle informatie en reclame makkelijk kunnen vinden. Ook sociale media mogen niet ontbreken en zijn een leuke en snelle manier een grote doelgroep te bereiken. 

Hoe het ook loopt, het starten van je eigen bedrijf is een enorm leerrijke en spannende ervaring. En met de juiste voorbereiding heb je in ieder geval een stevige basis gelegd voor “the road to succes!” 

Lees ook

zonnepanelen
04/21/2023 - 16:39

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Niet alleen in de politiek, maar ook aan de keukentafel is het milieu en klimaat een groter thema dan tien jaar geleden.

vast nummer op mobiele telefoon
12/20/2022 - 12:35

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is voor je klanten. Een vast nummer voor mobiel kan je daarbij helpen. Meer weten? Je leest het hier!