Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Kvk & Belastingdienst

De kamer van koophandel (KvK) behartigt de belangen van ondernemingen in Nederland. De KvK helpt ondernemers om te starten/innoveren en adviseert de overheid.

Als je besluit een onderneming te starten dien je voor jezelf een naam en bedrijfsvorm te vinden. Zodra je die zaken hebt besloten, kan je ze inschrijven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Eerst zal je zo volledig mogelijk het inschrijfformulier moeten invullen om vervolgens een afspraak te maken.

Kosten inschrijven Kamer van Koophandel

Je betaalt eenmalig €50,- voor het inschrijven en voor €15,- kan je gelijk een uittreksel meenemen. Dat kun je gebruiken als bewijs van inschrijving. Let op: per direct betalen met pin.

Wat moet je met een KvK-nummer?

Het KvK-nummer dat je hebt gekregen vermeld je, evenals jouw bedrijfsnaam en btw-nummer op alle bedrijfscorrespondentie zoals facturen, offertes, brieven, e-mails, brochures en de zakelijke website. De reden hiervoor is dat klanten kunnen achterhalen met wie ze zakendoen. Aan de hand van jouw nummer kunnen ze achterhalen of jij een betrouwbare ondernemer bent.

Evenementen, seminars, startersdagen

De KvK organiseert in samenwerking met haar partners evenementen, seminars en startersdagen waar beginnende ondernemers hulp kunnen krijgen met het opzetten van hun bedrijf.

Belastingdienst

Op het moment dat je ingeschreven staat bij de KvK wordt dit automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Enkele dagen na inschrijving ontvang je ook een btw-nummer van de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet apart aan te melden. Toch zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Ondernemer voor Belastingdienst

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Als je voldoet aan de onderstaande punten:

  • Maak je winst als ondernemer en hoeveel?
  • Hoe zelfstandig is jouw bedrijf?
  • Beschik je over kapitaal?
  • Hoeveel tijd steek je in de onderneming?
  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?
  • Promoot je jouw bedrijf?
  • Loop je ondernemersrisico?
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

De Belastingdienst gaat na of jij voldoet aan deze criteria nadat jij je hebt ingeschreven bij de KvK. Als je wordt gezien als ondernemer bij de belastingdienst, dan krijg je te maken met belastingen en aftrekposten. Welke belastingen moet je betalen, wat zijn aftrekposten en hoe werken ze? En hoe zit het met een auto van de zaak.