De Kamer van Koophandel (KvK) behartigt de belangen van ondernemingen in Nederland. De KvK informeert, ondersteunt, adviseert en registreert ondernemers.
Als je besluit een onderneming te starten, dien je voor jezelf een naam en bedrijfsvorm te vinden. Als je hier een besluit ove rhebt genomen, kun je jezelf inschrijven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Eerst moet je zo volledig mogelijk het inschrijfformulier invullen om vervolgens een afspraak te maken.
Kosten inschrijven Kamer van Koophandel
Je betaalt eenmalig €50,- voor het inschrijven en voor €15,- kan je gelijk een uittreksel meenemen. Dat kun je gebruiken als bewijs van inschrijving. Let op: je moet bij de KvK altijd betalen met een pinpas of credit card.
Waarom heb je een KvK-nummer nodig?
Jouw KvK-nummer heb je nodig om bijvoorbeeld een bedrijfspand te huren, een collectie in te kopen of een vergunning aan te vragen. Het KvK-nummer vermeld je samen met je bedrijfsnaam en btw-nummer op alle bedrijfscorrespondentie zoals facturen, offertes, brieven, e-mails, brochures en de zakelijke website. De reden hiervoor is dat klanten kunnen achterhalen met wie ze zakendoen. Aan de hand van jouw nummer kunnen ze achterhalen of jij een betrouwbare ondernemer bent.
Evenementen, seminars en startersdagen
De KvK organiseert in samenwerking met haar partners evenementen, seminars en startersdagen waar beginnende ondernemers hulp kunnen krijgen met het opzetten van hun bedrijf. De KvK biedt dus ook voorlichting aan ondernemers.
Belastingdienst
Op het moment dat je ingeschreven staat bij de KvK wordt dit automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Enkele dagen na inschrijving ontvang je ook een btw-nummer van de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet apart aan te melden. Toch zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden.
Ondernemer voor Belastingdienst
Wanneer ben je een ondernemer voor de Belastingdienst? De Belastingdienst checkt aan de hand van de volgende vragen of jij een ondernemer bent:
- Maak je winst als ondernemer en hoeveel?
- Hoe zelfstandig is jouw bedrijf?
- Beschik je over kapitaal?
- Hoeveel tijd steek je in de onderneming?
- Hoeveel opdrachtgevers heb je?
- Promoot je jouw bedrijf?
- Loop je ondernemersrisico?
- Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?
Om erachter te komen of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet, kun je de OndernemersCheck invullen. Als je wordt gezien als ondernemer bij de Belastingdienst, dan krijg je te maken met belastingen en aftrekposten. Ook is dit van invloed op je inkomstenbelasting.