Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Bedrijfsnaam en domeinnaam

Elk bedrijf heeft een bedrijfsnaam nodig. Je zal vast al een hoop namen hebben verzonnen. Gebaseerd op je product of dienst of heeft het misschien wat weg van je eigen naam. Maar hoe kies je een bedrijfsnaam?

Bedrijfsnaam kiezen

Bedenk allereerst een goed naam voor jouw bedrijf. Verwerk jouw eigen naam in jouw bedrijfsnaam of bedenk een naam die slaat op jouw product / dienstverlening.

Heb je een goede naam? Controleer dan of jouw naam niet al is geregistreerd in het handelsregister / KvK.

Echter, het is tegenwoordig zelfs verstandiger om eerst te controleren of jouw domeinnaam nog wel beschikbaar is! Is deze al geclaimt? Dan is de kans groot dat deze ook al geclaimt is in het handelsregister.

Is jouw naam al geclaimt of is er een naam die er op lijkt? Bedenk dan eerst of je door wil met jouw naam. Kijk dan of het andere bedrijf in dezelfde dienstverlening / branche zit als die van jou. Is dat het geval of bestaat de kans dat dat in de toekomst wel het geval is? Dan is het absoluut af te raden om deze naam te gebruiken.

Domeinnaam

Is jouw naam niet geclaimt? En heb je geen directe concurrentie in jouw branche? Kijk dan direct of jouw naam wel beschikbaar is als domeinnaam!

.nl domein

Het is altijd aan te raden om eerst te kijken naar een .nl domein, als jouw bedrijfsvoering zich in Nederland bevindt. Een .net of .nu komt altijd minder betrouwbaar over. Wil je perse .net gebruiken, claim dan in ieder geval ook de .nl domein. Zodat je later geen concurrentie krijgt.

Is jouw domeinnaam al geclaimt, dan is de kans groot dat jouw naam ook al geclaimt is bij het handelsregister.

Controleer je domeinnaam

Op de website sidn.nl (stichting internet domeinregistratie Nederland) kun je controleren of jouw domeinnaam nog beschikbaar is.

Is jouw domeinnaam geregistreerd, dan kun je ook meteen kijken van wie die is. Dat helpt je bij het bepalen van jouw mogelijke concurrenten.