Als je net je nieuwe onderneming begint, dan zal je in sommige gevallen veel moeten reizen naar bijvoorbeeld klanten. Dan wil je dit natuurlijk met een auto van de zaak, maar hoe zit dat precies?
Wanneer rijd je zakelijk?
Als je voor jouw onderneming kilometers maakt, dan ziet de Belastingdienst dit als zakelijke kilometers. Het maakt verder ook niet uit in welke auto je dat doet. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen een privé auto en een bedrijfsauto. Als je jouw auto op je eigen naam hebt staan, maar je maakt minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan beschouwt de Belastingdienst dit als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.
Op het moment dat de Belastingdienst jouw auto als zakelijk beschouwt, kun je alle gemaakt kosten van de belasting aftrekken. Denk hierbij aan de financiering en afschrijvingen. Je kunt btw ook aftrekken van de omzetbelasting.
Bijtelling, wat is dat?
Bijtelling betaal je op het moment dat je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dit wordt bij de winst van je bedrijf opgeteld. Normaal is dit 25% van de cataloguswaarde van de auto. Echter, je betaalt minder bijtelling op het moment dat je auto een stuk zuiniger is. Hoe zuiniger de auto, hoe minder bijtelling. Als je een volledig elektrische auto hebt, betaal je maar 4% in plaats van 25%. Het kabinet probeert hierdoor bedrijven zuiniger te laten rijden.
Ritten registratie
Je zal elke kilometer moeten verantwoorden tegenover de Belastingdienst. Dit kan je schriftelijk doen of digitaal.
Je eigen auto gebruiken
Als je ervoor kiest om in je eigen auto te blijven rijden of een auto te huren, dan mag je per zakelijk gereden kilometer 0,19 cent aftrekken van de winst. Let op: woon-werkverkeer wordt gezien als privé. Omdat je de auto zelf hebt gekocht, mag je de btw van de aankoopprijs niet aftrekken. Wel mag je de btw aftrekken voor gebruik en onderhoud. Ook kan je de auto overschrijven naar zakelijke auto zodat je die kan aftrekken van de winst. Dit zal niet de aankoopwaarde zijn, denk aan schade, gebruik etc.
Zakelijke auto kopen?
Als je besluit om een auto zakelijk te kopen, dan kan je het volledige aankoopbedrag op de balans zetten. Je kan dan alle kosten van de winst aftrekken. Ook hier geldt bijtelling als je meer dan 500 kilometer privé rijdt.
Leasen
Een auto kan je financial of operational leasen. Het grootste verschil is dat bij financial de eigendom bij jou ligt en operational niet. Dit is meer een soort lang termijn huren.
Als je besluit om financial te leasen, dan heb je 2 opties: je bent vanaf het begin de eigenaar of pas nadat je de auto hebt afgelost en de rente hebt betaald.
Als je besluit om een auto operational te leasen, dan blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. De auto staat daarom niet op je balans en zal dus gewoon maandelijkse kosten zijn. De voordelen zijn dat je sneller een nieuwere auto kan hebben en dat je per maand weet wat je betaalt. Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte kosten want alles ligt bij de leasemaatschappij.